Het doosje dat meer is dan een doosje

De ontwikkeling van een geschenkverpakking voor een tegel

TEGELTJE verpakking

Een geschenkdoosje ontwerpen lijkt misschien een eenvoudige opgave. Hoe moeilijk kan het zijn om iets in een doosje te stoppen? Maar wie ooit serieus met verpakkingsontwerp bezig is geweest, weet dat het tegendeel waar is. Achter elke strakke vouw en sluiting schuilt een proces vol keuzes, afwegingen en technische uitdagingen. Zo ook bij de ontwikkeling van een doosje voor een ogenschijnlijk simpele tegel.

Het geschenk is het begin

Het startpunt van elke verpakking is natuurlijk: wat ga je erin stoppen?
In dit geval was dat een zogenaamde “witje” – een klassieke, witte tegel van 150 x 150 mm en slechts 5 mm dik. Een charmant en stijlvol cadeau, maar door zijn formaat en beperkte dikte stelde het ook meteen eisen aan het ontwerp.

Hoe geef je het?

Een belangrijke vraag: hoe bereikt het zijn ontvanger? Wordt het persoonlijk overhandigd of verstuurd per post? Voor beide situaties is bescherming nodig, maar het mag er ook aantrekkelijk uitzien. Een cadeautje moet immers wat uitstralen.

Esthetiek én techniek

Leukedoosjes_tegelverpakking

Materiaalkeuze en uitstraling spelen daarin een grote rol. Een luxe papiersoort of stevig karton, passende kleur, minimalistisch of juist expressief. In dit project viel de keuze op 350 grams sulfaatkarton — stevig, betrouwbaar en mooi af te werken.

Maar minstens zo belangrijk als de buitenkant is de technische uitvoering:

  • Moet het gelijmd worden?
  • Hoeveel handwerk zit erin?
  • Kan het snel en efficiënt worden opgezet?
no-glue-box_doosjes zonder lijm

Als verpakkingsontwerper ben ik altijd op zoek naar een “no glue box”. Dat wil zeggen: een verpakking die in één beweging te vormen is, zonder dat er lijm of ingewikkelde assemblage aan te pas komt. Geen wachttijd, geen extra handelingen — gewoon vouwen en klaar.

Van idee naar dummy

Vanwege de beperkte dikte van de tegel vielen veel standaardmodellen met kleppen of insteekflappen direct af. Gedachten gingen uit naar een envelopvorm — plat, maar met iets meer volume, zodat het cadeaugevoel behouden blijft. Dat bracht me op het idee van een mapje met dubbele ril, voor net dat beetje extra ruimte en stevigheid.

Met de hand werd een eerste dummy gesneden en gerild uit het gekozen karton. Een eenvoudige testversie, maar vaak is dat de beste manier om direct te voelen of iets werkt. En dat deed het.

Om de sluiting strak en functioneel te houden, koos ik voor een dubbele klipsluiting – simpel te vouwen en toch stevig genoeg om het geheel netjes gesloten te houden, zonder lijm. Daarnaast voegde ik twee zijslotjes toe, die subtiel in de zijkanten grijpen. Zo worden eventuele kieren weggewerkt en oogt het doosje extra verzorgd, zonder dat het de assemblage ingewikkelder maakt.

Snijden met de Zünd

Voor de eerste echte test draaide ik het ontwerp op de Zünd-machine. Rillen, snijden, vouwen — en dan het moment van waarheid: past het? En ja, het zat perfect. De tegel lag stevig, het doosje sloot mooi, en het geheel straalde iets verzorgds uit zonder over-the-top te zijn. Ook het verpakken van de tegels kon snel en efficient plaats gaan vinden.

Voor de lol maakte ik nog een variatie met een handvat – een leuk detail voor een ander soort project, misschien iets met een retail-uitstraling. Voor deze toepassing was het overbodig, maar het laat zien hoe één basisvorm zich makkelijk laat aanpassen aan verschillende wensen.

Slim verpakken is een vak

Een goed verpakkingsontwerp is de balans tussen functionaliteit, uitstraling en technische haalbaarheid. Elk detail – van de manier van sluiten tot de vraag of er lijm nodig is – doet ertoe. In dit geval leidde het tot een stijlvolle, duurzame oplossing die precies doet wat hij moet doen.

Ben je op zoek naar een slimme verpakking voor jouw product? Dan ben je bij leukedoosjes.nl aan het juiste adres. Want ook simpele dingen verdienen een doordacht jasje.